Lab: Inclusief ontwerpen

Lab: Inclusief ontwerpen

Inclusiviteit is een steeds belangrijker aspect van de innovatie. Ontdek meer tijdens ons Lab Inclusief Ontwerpen te Antwerpen op 14/05/25.

Door Flanders DC

Datum en tijd

woe, 14 mei 2025 14:00 - 17:00 CEST

Locatie

MoMu - Fashion Museum Antwerp

28 Nationalestraat 2000 Antwerpen Belgium

Restitutiebeleid

Refunds up to 7 days before event

Over dit evenement

  • Evenement duurt 3 uur

De wereld van design en mode verandert: inclusiviteit is een steeds belangrijker aspect van de innovatie. Dit hands-on lab helpt je om meer te leren over het creëren van producten en diensten die sociale participatie, gezondheid en prestaties bevorderen. Van concrete voorbeelden in product design, mode en architectuur, tot nieuwe onderzoeken over digitaal toegankelijke technologie, dit event biedt een waardevolle kans om inclusieve oplossingen te integreren in je werk.

Tijdens het Lab: Inclusief Ontwerpen leer je hoe je positieve impact kunt maken door inclusieve en stigma-vrije innovaties in zowel fysieke als digitale ontwerpen. Dit event biedt niet alleen waardevolle inzichten van topexperts, maar ook de kans om je ontwerpen toegankelijker te maken voor een breder publiek.


Wat mag je verwachten?

Het event begint met een plenaire sessie waarin Kristof Vaes de basisprincipes van inclusief ontwerpen deelt, met voorbeelden uit verschillende ontwerpdisciplines zoals product design, (interieur)architectuur, meubelontwerp en mode. Vervolgens duiken we dieper in de workshops, waarin zowel Kristof als Stephanie Reynders hun kennis delen over inclusieve innovatie en de rol van technologie in de toegankelijkheid van ontwerpen.

We sluiten de dag af met een netwerkdrink, waar je kunt netwerken en ideeën uitwisselen met andere professionals en experts.


Sprekers

  • Kristof Vaes (Professor Inclusief Ontwerpen bij UA)

Kristof Vaes is professor Inclusief Ontwerpen en Design for Interaction aan de Universiteit Antwerpen. Na ervaring in ontwerpteams en een promotieonderzoek over 'Stigma-vrij ontwerpen' aan de TU Delft, werkt hij samen met PhD Stephanie Reynders aan innovatieve, inclusieve oplossingen die prestaties, gezondheid en sociale participatie bevorderen.


  • Stephanie Reynders

Stephanie Reynders is oprichter van Lagatta, een modemerk dat diversiteit omarmt, en onderzoekt inclusiviteit door embodied design in haar PhD. Ze combineert ondernemerschap en onderzoek om bruggen te bouwen tussen mens en technologie.


Voor wie?

Dit Lab is bedoeld voor groeiende en ervaren ontwerpers, ondernemers en bedrijven in de mode- en design sector, maar ook voor iedereen die geïnteresseerd is in het ontwikkelen van inclusieve en toegankelijke ontwerpen.

Georganiseerd door

Flanders DC is het Vlaamse design- en modecentrum en werkt aan sterk toekomstgericht ondernemerschap in de design- en modesector. Flanders DC ondersteunt de twee sectoren ook in hun rol van motor voor economische en maatschappelijke vooruitgang door ervoor te zorgen dat vanuit andere economische sectoren designers meer ingeschakeld worden als innovatiepartner.